Taktaharkány bemutatása

Taktaharkány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kilenc nagyközségének egyikeként Zemplénben helyezkedik el a Taktaköz és a Harangod kistájak találkozásánál, hiszen Taktaharkányban csatlakozik be a Harangod-patak a Taktába, azaz a Takta-övcsatornába. Taktaharkány a Külső-Taktaközhöz tartozik, az Alföld peremi süllyedék-területének egyik legszebb részlete. A település lényegében a Zempléni-hegység (Tokaj-Hegyalja) és az Alföld határán helyezkedik el és ahogy területének alakulását a vizek járása határozta meg, a jelenre is fontos kihatással van, hiszen közúton három irányból közelíthető meg, mindhárom irányból egy-egy vízfolyás áthidalásával (Szerencs felől a Harangod, Miskolc felől a Sós-ér, a Belső-Taktaköz felől a Takta).

A Tiszától 8 kilométerre fekszik, az M3-as autópályával is összeköttetést biztosító, gyorsforgalmi közlekedést lehetővé tevő 37-es főúttól 5 kilométerre terül el. Vasúton a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely(–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest) fővonalon érhető el, saját vasútállomással. Miskolctól 25 km, Szerencstől 10 km, Tiszaújvárostól 23 km távolságra található, a világörökséghez tartozó Tokaj-Hegyalja előszobája. Az előnyös földrajzi elhelyezkedés mellett történelme is hosszú időkre tekint vissza, hiszen a terület már a Honfoglaláskor lakott volt, a hagyomány szerint a nevét Töhötöm vezér Horka nevű fiáról kapta. Első írásos említése a Váradi Regestrumban 1219-ből származik Horkyan néven.

Országosan is jó színvonalú, kiváló szakemberekkel működtetett intézményhálózata van. A közigazgatást a településen önálló polgármesteri hivatal és járási hivatali kirendeltség látja el. A köznevelés terén egy nagyon korszerűen felszerelt, új tornateremmel rendelkező, nyolc évfolyamos, évfolyamonként 1-2 osztályos általános iskola művészetoktatással, egy esti tagozatos középiskola, egy két épületben dolgozó óvoda-bölcsőde működik. Egészségügyi ellátásunkban két háziorvosi praxis, két védőnői körzet és egy fogorvos működik közre.

A szociális ellátást az állami támogatásokon kívül 15 féle önkormányzati, települési támogatási formával igyekszik segíteni a nagyközség vezetése, működtetünk család- és gyermekjóléti szolgálatot, házi segítségnyújtást, az idősek nappali ellátására idősek klubját, bentlakásos idős otthont, valamint egy nagyon jól felszerelt, modernizált konyhát étkezdével.Mellettük helyben működő posta, benzinkút, gyógyszertár, ATM és számos üzlet (vegyes boltok, virágboltok, műszaki bolt, húsbolt, fodrász, kozmetikus, manikűrös) áll a lakosság rendelkezésére.A kulturális életet a teljesen felújított és korszerűsített művelődési ház és könyvtár szolgálja ki, számos rendezvénnyel (nemzeti ünnepek, Nőnap, Május 1., Lecsófesztivál – Augusztiális - Falunap, Új Kenyér Ünnepe, Idősek Világnapja, Mikulásváró, Mindenki Karácsonya, vetélkedők, bálok, kerékpártúrák, fürdőzések és számos egyéb más program szervezésével). A kulturális életet színesíti az 1976-ban alakult Taktaharkányi Népdalkör, a 2006-ban alakult Taktaharkányi Községi Kórus, a két nyugdíjas klub, az ifjúsági klub. A múltunk egy részét a tájházban mutatjuk be. Aki másfajta kikapcsolódásra vágyik, a környék vizein horgászhat, vagy a környék vadászterületein vadászhat. A 8260 hektáron vadgazdálkodó Taktaharkányi Takta Vadásztársaság területén vaddisznó, őz, dánszarvas, apróvadak (balkáni gerle, réce, mezei nyúl, fácán) vadászhatóak. A Taktaharkányi-holtágon működik a Taktaharkányi Horgász Egyesület. A hitünket közösségben a református templomban és a római katolikus templomban (római és görög katolikus misék egyaránt) gyakorolhatjuk.

A sportélet egy részét egy férfi labdarúgó csapatat és a több utánpótlás csapat képviseli, valamint iskolai néptánccsoport, konditerem, kondipark, játszótér, szabadidőpark stb., valamint az 1930-tól működő Taktaharkányi Lövészklub.www.kormany.hu

www.delzemplen.hu

www.cirada.hu

www.notarmary.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató