Taktaharkány bemutatása

Taktaharkány Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolc nagyközségének egyikeként Zemplénben helyezkedik el a Taktaköz és a Harangod kistájak találkozásánál, hiszen Taktaharkányban csatlakozik be a Harangod-patak a Taktába, azaz a Takta-övcsatornába. Taktaharkány a Külső-Taktaközhöz tartozik, az Alföld peremi süllyedékterületének egyik legszebb részlete. A település lényegében a Zempléni-hegység (Tokaj-Hegyalja) és az Alföld találkozásánál helyezkedik el és ahogy területének alakulását a vizek járása határozta meg, a jelenre is fontos kihatással van, hiszen közúton három irányból közelíthető meg, mindhárom irányból egy-egy vízfolyás áthidalásával (Szerencs felöl a Harangod, Miskolc felöl a Sós-ér, a Belső-Taktaköz felöl a Takta).

A Tiszától 8 kilométerre fekszik, a 37-es főúttól 5 kilométerre, az M3 autópályára rávezető négysávos úttól 12 kilométerre terül el. Vasúton a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely(–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest) fővonalon érhető el, saját vasútállomással. Miskolctól 25 km, Szerencstől 10 km, Tiszaújvárostól 23 km távolságra található, a világörökséghez tartozó Tokaj-Hegyalja mellett.

Az előnyös földrajzi elhelyezkedés mellett történelme is hosszú időkre tekint vissza, hiszen a terület már a Honfoglaláskor lakott volt, a hagyomány szerint a nevét is Töhötöm vezér Horka nevű fiáról kapta. Első írásos említése a Váradi Regestrumban 1219-ből származik Horkyan néven.

Országosan is jó színvonalú, kiváló szakemberekkel működtetett intézményhálózatunk van. A közigazgatást a településen önálló polgármesteri hivatal és járási hivatali kirendeltség látja el. A köznevelés terén egy nagyon korszerűen felszerelt, nyolc évfolyamos, évfolyamonként 2-3 osztályos általános iskola művészetoktatással, egy esti tagozatos középiskola, egy két épületben működő egységes óvoda-bölcsőde működik. Egészségügyi ellátásunkban két háziorvosi praxis, két védőnői körzet és egy fogorvos működik közre. A szociális ellátást az állami támogatásokon kívül 16 féle önkormányzati, települési támogatási formával igyekszik segíteni a nagyközség vezetése, működtetünk család- és gyermekjóléti szolgálatot, házi segítségnyújtást, az idősek nappali ellátására idősek klubját, valamint egy nagyon jól felszerelt konyhát étkezdével. Mellettük helyben működő posta, takarékszövetkezet, benzinkút, gyógyszertár, ATM és számos üzlet (vegyes boltok, virágboltok, műszaki bolt, húsbolt, fodrász, kozmetikus, manikűrös) áll a lakosság rendelkezésére. A közrendre és közbiztonságra helyben működő rendőrőrs vigyáz, akiknek munkáját polgárőrség, térfigyelő kamerarendszer és a külterületeken mezőőr segíti.

A kulturális életet művelődési ház és könyvtár szolgálja ki, számos rendezvénnyel (nemzeti ünnepek, Nőnap, Május 1., Falunap, Új Kenyér Ünnepe, Idősek Világnapja, Mikulásváró, Mindenki Karácsonya, Kiscsillag Születik vetélkedő, bálok, kerékpártúrák, fürdőzések és számos egyéb más program szervezésével). A kulturális életet színesíti a 40 éves Taktaharkányi Népdalkör, a Taktaharkányi Községi Kórus, a Taktaharkányi Hímzőkör, két nyugdíjas klub. A múltunk egy részét a tájházban mutatjuk be. Aki más fajta kikapcsolódásra vágyik, a környék vizein horgászhat, vagy a környék vadászterületein vadászhat. A 8260 hektáron vadgazdálkodó Taktaharkányi Takta Vadásztársaság területén vaddisznó, őz, dánszarvas, apróvadak (balkáni gerle, réce, mezei nyúl, fácán) vadászhatóak.

A hitünket közösségben a református templomban és a római katolikus templomban (római és görög katolikus misék egyaránt) gyakorolhatjuk.

A sportélet egy részét egy férfi labdarúgó csapatat (tartalék csapattal) és egy női labdarúgó csapat képviseli, valamint moderntáccsoprt, iskolai néptánccsoport, konditerem stb., valamint az 1930-tól valamilyen formában működő Taktaharkányi Lövészklub.

T


www.kormany.hu

www.delzemplen.hu

www.cirada.hu

www.notarmary.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014-2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.